2009. július 5., vasárnap

Fokhagyma színaranyban... sokadszor

vannak vidékek gyönyörű
tájak ahol a keserű
számban édessé ízesül
vannak vidékek legbelül
szavak sarjadnak rétjein
gyopárként sziklás bércein
szavak kapaszkodnak szavak
véremmel rokon a patak
szívemben csörgedez csobog
télen hogy védjem befagyok
páncélom alatt cincogat
jeget-pengető hangokat
tavaszok nyarak őszeim
maradékaim és őseim
vannak vidékek viselem
akár a bőrt a testemen
meggyötörten is gyönyörű
tájak ahol a keserű
számban édessé ízesül
vannak vidékek legbelül
(Kányádi Sándor)

Ez a savanyúság a marinált fűszeres-tárkonyos gomba mellett a másik nagy kedvencem. Minden évben másképp kicsit, de elkészítem. Még akkor is, ha a fokhagymagerezdek pucolásához kell némi türelem. Nem gond. Az ember megkeresi rá az alkalmas időt és helyet. Ha odakint, akkor elég hozzá egy pohár hűsítő gyümölcslé. Ha idebent, akkor betesz egy lemezt. Ma éppen Chris Rea Stony Road albumát. A lemez lemegy, még nem készült el a hagymapucolással. Jöhet akkor Garbarek. (Persze a lemezváltás előtt megmossa a hagymától ragadó kezét.)
S közben szaporodnak a megpucolt gerezdek a tálban. Lehet persze keveset is csinálni, csak nem érdemes. Mert úgyis szeretnénk adni - ezúttal azért nem a szomszédoknak - de a számunkra legkedvesebbeknek. Meg hát el is áll, jó lesz hónapok múlva is rájárni, addigra igencsak kiteljesedik az íze.
Idén az "aranyozásból" elhagytam a fehérbort, maradt háromféle ecet, finom olaj, citrom, erőspaprika, zöldbors, s persze a méz. De megosztom Veletek a tavalyi s a tavaly előtti változatot is itt, egy helyen.
(Természetesen ez a savanyúság is szerepelt a nemrég bejegyzett gasztroajándékok listáján - már ha van (arany)szívünk odaadni...)

Az idei változat: citromos-mézes-csípős
Hozzávalók (800ml-es befőttes üvegenként): fél kg fokhagyma, fél citrom, 8 szem egész feketebors, 1ek balzsamecet, 1,5dl almaecet, 1,5dl tárkonyos ecet, 0,5dl szőlőmagolaj, 2 kisebb szárított erőspaprika, 1 babérlevél, csipet só, 6ek méz, 1,5dl víz

A tavalyi: fehérboros-mézes-csípős (egy régi kép itt)
Hozzávalók (800 ml-es befőttes üvegenként): 6 nagy fej fokhagyma, 2,5 dl száraz fehérbor, 1 ek fehér balzsamecet, 2 dl méz, 1 kisebb babérlevél, 1 citrom leve, 2 cseresznyepaprika vagy chili, citromfű, egész bors (fekete és zöld), csipetnyi só

A tavaly előtti: fehérboros-mustármagos-tárkonyos
Hozzávalók 2 kisebb (kb. 750 ml-es) üveghez: 12 nagy fej fokhagyma, 1l száraz fehérbor, 2 dl 10%-os ecet, 12 dkg cukor, 2 cseresznyepaprika, 2 babérlevél, 1 csokor tárkonylevél, 1 ek só, egész fekete bors, mustármag, (az üvegek tetejére 1-1 ek olaj)

Elkészítés: A fokhagymát megpucoljuk. A vizet (vagy bort), az eceteket és az olajat a fűszerekkel együtt felforraljuk, csak a mézet hagyjuk ki belőle. Ha forr, beledobjuk a fokhagymagerezdeket és öt percig főzzük. Utána elzárjuk a gázt. Amikor már nem forró, csak meleg, belekeverjük a mézet (kivétel a tavaly előtti változat, mert abban nincs méz.) Ha volt benne zöldfűszer, azt eltávolítjuk, a többi maradhat. A levét átszűrhetjük. Üvegekbe töltjük és lezárjuk.

Kifejezetten jól esik a napon gyönyörködni benne. De nem tesszük: hűvös, fénytől védett helyen tároljuk. Felbontás után pedig hűtőben.
Sajtokhoz, sültekhez, grillételek mellé...meg csak úgy.

14 megjegyzés:

KataKonyha írta...

Tényleg gyönyörű, és a belbecs is tuti finom lehet!

Vali írta...

Szia!
Neked is szeretnék átadni egy díjat.
A verseidért meg különdíjat is. Mindig elmerengek az oldaladon.
A receptek meg magukért beszélnek.

Hanga írta...

A fokhagyma minden mennyiségben és variációban a kedvencem! Mindenképp kipróbálom a receptet, éppen ma szedtem fel a veteményesből az évi fokhagymatermést. Új játék kering a bloggerinák között, ha van kedved részt venni, légyszi nézz be a tahiblogom.blogspot.com-ra.

Limara írta...

Szomszédék ma hozták haza a fokhagymát, holnap meglátogatom őket egy kenyérrel vagy egy tálca sütivel! :))

trinity írta...

Nekem is nagyon megtetszett...
Csak egy gondom van: a megfelelő idő, ha azt tudnál nekem küldeni:))))

duende írta...

Gyönyörűséges! Ezt én is majd megcsinálom, irtó finom lehet! :)

Megjöttem! :))

Tündérlátta írta...

Mindennapi testi-lelki betevőmet megköszönve, szeretnék valamit átadni... kérlek nézz be hozzám.

Ízlésszindróma írta...

Jujj, mind nagyon tetszik! Biztos, hogy kifogom próbálni valamelyiket!
Ajándékba is nagyon jó! Köööööösziii:))

Chef Viki írta...

Ez csodás... Úgy ahogy van, kerek egész!

Deborah írta...

Fokhagyma rajongók vagyunk!!! Feltétlenül el kell majd készítsem! És biztosan sokadjára kaptál "blogdíjat", de téged ki nem hagyhattalak:) És mellékeltem egy idézetet is..

CES írta...

Szia!
Ezek annyira jól hangzanak, hogy tegnap az összes itthon lévő fokhagymát belefojtottam az egyik pácba.
Azt szeretném csak megkérdezni, hogy mennyi ideig érdemes fürdetni őket?
(a válasz jöhet priv.be is.) Köszönöm!

napmátka írta...

Kedves CES!
Inkább ide írom a választ, mert hátha mást is érdekel.
A fokhagymák végig a pácban maradnak, vagyis amíg meg nem esszük őket, akár hónapokig is. Egyre teljesebb az ízük.
De ha arra gondolsz, hogy mikor lehet már eszegetni belőlük, akkor azt mondom, hogy az első héten még nem javasolnám. Nem rossz akkor sem, csak még nem érnek annyira össze az ízek, a gerezdeket nem járja annyira át a marinád. Két-három hetesen már nagyon finom.

oresz írta...

Szia!
A Fokhagymát, miután gerezdekre szedted, tedd egy tál langyos vízbe. Ha ez után pucolod, szinte kiugrik a "bőréből" :)))

Gratulálok az oldaladhoz! Elismerésem!

Üdvözlettel!
oresz

Eszter írta...

Örülök, hogy rátaláltam a blogodra! Fantasztikus dolgok vannak Nálad! Gratulálok hozzá!