2009. július 1., szerda

Sült krumpli gazdagon

versből szavakat
létemből maradandót
menteném - ha van

(erős ildikó - kísérlet-haiku)

Ma az egyszerűség jegyében megint krumpli készült nálam. Nem tudok ehhez mit hozzáfűzni, talán csak annyit, hogy a blogon már szerepelt hasonló étel. Akkor kicsit fűszeresebben, csípős-édesen - ráadásul téli krumpliból, amolyan melengető fogásként. Most bemelegítésre nem volt szükség, egy citromos-sós-petrezselymes olajjal kenegettem sütés közben, s a vége felé tűzdeltem bele a vékony sárgarépa- és kolbászszeleteket. Egyszerűsége ellenére igazi kényeztető ropogós-sült fogás.

Hozzávalók (személyenként): 4 közepes méretű újkrumpli, 1 szál kisebb sárgarépa, 5-6 karika kolbász, 2ek petrezselymes olaj, 1 csipet só, pár csepp citromlé

Elkészítés
: A krumpli vékony külső héját lekaparjuk, majd a krumplikat leöblítjük és szárazra töröljük. Éles késsel 2-3 milliméterenként mélyen (de a zöldséget nem átvágva) bevagdossuk. 200 fokon sütjük rácson kb. egy órát. Egy villával vagy fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy átsült-e megfelelően a belseje. Ekkor megkenjük a sóval és citromlével összekevert petrezselymes olajjal, majd visszatoljuk a sütőbe. A sárgarépát megmossuk és vékony karikákra vágjuk. A kolbászszeleteket megfelezzük. A krumplikat ismét kivesszük egy szakácskesztyűvel a sütőből, és a krumplivágatokba egy kés segítségével belecsúsztatjuk a répa- és kolbászdarabokat. Még egyszer megkenjük a fűszeres olajjal, majd pár percig még sütjük, amíg a répaszeletek hullámosak nem lesznek. Addigra a kolbász is jó.

Választás szerint vegán és húsos változatban.
Inkább melegen, mint forrón tálaljuk egy hideg nyári gyümölcskoktél társaságában (melynek receptje holnap kerül fel a blogra.)

23 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Ez remek! Bár előbb láttam volna fél órával, már kel a kenyerünk :-))

Sebaj, lesz még itt vacsoraidő holnap is :-))

Limara írta...

Gyönyörű! :))

lúdanyó írta...

De jó!! éppen kapóra jön :)

Judith írta...

Huuu, de szep! Milyen otletes!

Scofield írta...

irigylem a türelmedet:)

Ottis írta...

Hűha, ez csodásan néz ki!Profi a kép is!

szepyke írta...

Ez tényleg finomnak néz ki. Mindkettő.
A krumpli és a répa összesütve meglepően finom.

starfokker írta...

ez milyen nagyszerű!! le a kalappal!

stampoasis (alias nokedli) írta...

csodálatosan szép és biztos legalább ugyanilyen finom is!

Hanczur írta...

Ne sajnáld a petrezselymet, bár mind hazavittem, azóta újra boka fölött ér a zöldje.

Ízlésszindróma írta...

tényleg nagyon egyszerű, de nagyszerű étel, az ilyen szépen beirdalt és ízesített krumplit szívesen kipróbálnám majd én is:))

Gyöngyi írta...

Nagyon mutatós lett, gratulálok!

Dulmina írta...

Szuper ötlet, mindenképpen meg fogom csinálni én is!

Mian írta...

Bámulatosan szép! Remek ötlet! Megint különlegességgel rukkoltál elö! :))

Daisy írta...

Ez nagyon étvágy keltő! A kolbászos nálunk is elfogyna, a répás mellől hiányolnák a húst.A krumpli még mindég újnak számít és jól fogy nálunk is. A krumpli bevagdosására találsz nálam egy ötletet a Hasselback burg. címszó alatt.

Daisy írta...

Hát ez nem jött össze!
http://daisyterme.blogspot.com/2009/06/hasselback-burgonya.html
Talán így sikerül?

Renata írta...

Türelmes vagy ezzel a hajszálvékony beirdalásokhoz!

Gabah írta...

Ó de szép ez a kép!
A kolbászos változatot én is szoktam készíteni, bár inkább télen, mint nyáron... Legközelebb mindenképp kipróbálom répás "töltelékkel"...vagy most, amíg tart a szezon, cukkinivel is. Köszönöm az ötletet!
:-)

trinity írta...

Atyaég, de gyönyörű....Biztosan, nagyon finom is lehetett!!!!! A fotó is csodás!!!

napmátka írta...

Köszönöm Nektek, hogy megint benéztetek!
Daisy! Megnéztem a linket! Klassz, köszi!
Türelem: ehhez nem is kell sok (de tényleg!) főleg egy személyre...

Tündér írta...

Ez gyönyörű lett!

duende írta...

Csodás! És irtó finom. Mikor először készítettem, nem is gondoltam, hogy ez a kis trükk mennyire istenivé teszi a krumplit.
Mondjuk nálam (is) a krumli a mennyei manna. :))

Dulmina írta...

Nagyon látványos és finom is lett, köszönöm a remek ötletet!